5 GAMBAR..NGERI..Cedera Teruk Telefon Bimbit MELETUP Jawab Panggilan Tengah Caj..

Yan: Pemandu bot cedera di muka kanan, telinga, dada dan tangan kanan apabila telefon bimbit sedang dicaj meletup dalam kejadian di Kampung Titi Serong, Yan.

Kejadian ketika Muhammad Syawal Md Isa, 27, menjawab panggilan telefon yang diletakkan di atas meja, kira-kira 3 pagi hari ini.


Ketika itu, dia sedang tidur bersama anak perempuan berusia tiga tahun, tetapi bangun untuk menjawab telefon seorang diri.

Muhammad Syawal berkata, tiba-tiba telefon bimbit di tangannya meletup dengan kuat ketika menekan butang menjawab sebelum berasa mata, muka dan tangan kanannya terlalu sakit.

"Saya kemudian berlari ke rumah ibu saudara yang terletak bersebelahan bagi meminta bantuan sebelum dihantar ke Hospital Yan bagi mendapatkan rawatan," katanya.

Dia kemudian dipindahkan ke Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH), di sini, untuk pemeriksaan lanjut.

Sementara itu, Pengarah Kesihatan Negeri Datuk Dr Norhizan Ismail dalam satu kenyataan mengesahkan lelaki cedera di muka kanan, telinga kanan, dada sebelah kanan dan tangan kanan menerima rawatan di Hospital Yan.

Menurutnya, lelaki itu kemudian dirujuk ke HSAH sebelum dimasukkan ke Wad Oftalmologi (mata) untuk rawatan pakar.

"Pemeriksaan pakar oftalmologi mendapati terdapat kecederaan pada telinga kanan dan permukaan kulit yang terbakar dengan serpihan besi di bahagian kanan muka, dada dan tangan kanan.

"Selain itu, mangsa turut luka pada kornea mata kanan dan terdapat serpihan bendasing dalam mata selain samping pendarahan pada telinga kanan.

"Lelaki itu dijangka dirujuk ke Hospital Sungai Buloh, Selangor, bagi mendapat pemeriksaan lanjut oleh Pakar Oftalmologi pengkhususan bahagian kornea," katanya.


Post a Comment