5 Mitos MENGEJUTKAN Mengenai '5eks' Tidak Benar !!

Bagi anda dan pasangan, s/ks tentu menjadi topik perbincangan yang selalu menarik untuk dikupas. Pasangan suami dan isteri pun tentu ingin mempunyai kehidupan s/ks yang sihat dan harmoni. Akan tetapi, ada beberapa mitos seputar s/ks yang selama ini diyakini banyak orang namun sebenarnya tidak sepenuhnya benar. 


Apa sajakah mitos seputar s/ks yang dimaksudkan? Berikut uraiannya berdasarkan laman StyleCaster. 

1. Pasangan yang mempunyai hubungan yang sihat sering bercinta 
Para ahli bersetuju bahawa kunci untuk kei/ntiman dan kemesraan yang lebih baik adalah dengan membincangkan kekerapan bercinta yang tepat bagi anda dan pasangan ketimbang sering-sering bercinta tanpa ada pertimbangan dan perbincangan sebelum ini. "Hal tepat menurut saya adalah bercakap dengan pasangan tentang seberapa sering anda berdua ingin bermesra. Negosiasikan bagaimana dan bila-bila masa yang dipersetujui untuk bercinta. Kekerapan s/ks yang muncul dalam perbincangan dengan pasangan tentu merupakan kekerapan yang tepat untuk anda berdua, "jelas Sari Cooper, seorang ahli terapi s/ks disahkan. 

2. Bagi wanita, bercinta selalu berakhir dengan org/sme 
Ternyata mitos ini tidak perlu anda percayai. Sesi bercinta tidak selalu berujung pada org/sme bagi wanita. Hakikatnya, hanya 30 peratus wanita yang mencapai puncak kenikmatan semasa bercinta. Sementara itu, kebanyakan wanita memerlukan rangsangan tambahan guna mencapai org/sme. 

3. Lelaki memikirkan s/ks setiap tujuh saat 
Banyak anggapan bahawa lelaki selalu memikirkan s/ks di dalam fikiran mereka, bahkan hingga mencapai tujuh saat sekali. Akan tetapi, sebuah kajian yang dilakukan para ahli dari Ohio University, Amerika Syarikat mendapati bahawa lelaki memikirkan s/ks rata-rata sebanyak 18 kali sehari, manakala wanita hanya sekira 10 kali dalam sehari. 

4. Hanya lelaki yang mampu mimpi basah 
Adalah fakta yang lumrah dan lazim bahawa lelaki mengalami org/sme saat bermimpi atau dikenal dengan istilah mimpi basah. Namun, ternyata hal demikian tidak hanya terjadi pada kaum lelaki. Sebuah kajian yang dihelat terhadap para mahasiswa di tahun 1986, sebanyak 37 peratus wanita dilaporkan mengalami mimpi basah atau orgasme nokturnal. 

5. Kualiti hubungan s/ks menurun seiring bertambahnya usia 
Memang, sesi bercinta terasa lebih nikmat ketika usia masih relatif muda dan stamina masih prima. Namun, ternyata kualiti hubungan s/ks tidak akan menurun seiring bertambahnya usia anda. Sebuah kajian mendapati bahawa sebahagian besar orang yang hampir berusia lanjut menyatakan mempunyai kehidupan s/ks yang lebih memuaskan saat mereka mulai menua. 

"Ada lebih sedikit penekanan terhadap org/sme yang cepat. Sebaliknya, anda akan lebih fokus pada hawa nafsu, kreativiti, dan keterikatan emosional," ujar Melanie Davis PhD, CSE, seorang perunding edukasi s/ksu/aliti. - KOMPAS

Post a Comment